2019-02-01

Husaria

  A lengyelek így nevezik a huszárjaikat.

 Ezzel folytatódna a páncélos huszárok szárnyairól elkezdett társalgás (lásd a VMH topikot). Egész pontosan arról, hogy hova is szerelték fel ezeket a tartozékokat. Talán azzal lenne érdemes kezdeni, hogy a kora újkori, menő martalócok szívesen díszítették magukat szárnyakkal. Ez a szokás a különféle reguláris csapatoknál is megjelenik, pl. a szpáhiknál. Szárnyak, tollak kerültek a tárcsapajzsra, annak csúcsára.

 A topikban be lett mutatva pár olyan kép, amikor csak egy szárnyat látunk a huszárokon (1605).

 Egy igen érdekes változatot lehet megfigyelni egy 1616-os metszetsorozaton, ami a württembergi herceg fiának születésekor megrendezett lovagi torna részvevőinek felvonulását ábrázolja. [1]

Alkarra szerelt változat (78. o.)

Egy másik oldal (77. o.)

  Különböző lengyel, orosz wikipédiás szócikkekből kiderül, hogy folyamatosan változott a szárnyak rögzítésének helye. „Otóż o wiele częściej skrzydła lub skrzydło (zwykle bowiem używano jednego) mocowano do tylnego łęku siodła i to już po zajęciu przez husarza miejsca w siodle, w przeciwnym wypadku przeszkadzałoby to w dosiadzie. Bardzo często też używano skrzydeł tylko na popisach i paradach.” [3] Ebből az derül ki, hogy általában egy szárnyat használtak a nyereg hátsó részére szerelve, és azt is csak katonai szemléken vagy felvonulásokkor. Egy másik szócikk arról ír, hogy a régi huszárpáncél (typ starszy) időszakában (1640-1675) a nyeregre volt szerelve a szárny, később az újabb páncéltípus (typ mlodszy) megjelenésével pedig a hátvértre került át (1675-1730). Gyakran csak egy tapasztalt szakember tudja megkülönböztetni a páncélzat két típusát.

Huszárló [2]

  Per pillanat itt tart a kulturális kalandozásunk.

Summary:
  Where exactly those special wings of the Winged Hussars were attached? On the saddle? Or on the backplate of Hussar armour? The Hussars were famous for their huge "wings", a wooden or later metal frame carrying eagle, ostrich, swan or goose feathers. Historically both locations were used to attach those special features.
_________________________________________________

  1. Repræsentatio der Fvrstlichen Avfzvg vnd Ritterspil... Stuttgart, 1616, 77-78. o. 
  2. Illusztráció egy lengyel lexikonhoz (Encyklopedia staropolska ilustrowana), 1900-1903.
  3. Wiki: Husaria

No comments:

Post a comment