2019-02-23

Rokonok 3.

 Egy korábban írt bejegyzés egyik képét tanulmányoztam alaposabban. Most már pontosabban beazonosítható az egyes középkori szablyák konkrét lelőhelye. A bejegyzésben linkelt képen látható második kard: „egy szaltovói alán” szablya. Találjunk róla egy jobb képet. És bingó!


Szaltovo [1], [2]

  Ezeknek a szablyáknak volt egy izgalmas jellegzetességük: a markolat belső ívére szerelt tüskék. A régészek találtak 2-tüskés, meg 4-tüskés változatot is. Egy másik helyről származó leletegyüttes tárgyai között is megtaláljuk ezt a speciális markolatalkatrészt. (A kép másik érdekessége a hüvely felfüggesztésére szolgáló fülek, ezek belső oldalán szintén apró tüskék vannak.)


A vorobjevkai leletek (részlet) [3], [4]

  A következő kard egy kaukázusi alán szablya. Ezt a csecsenföldi Martan-Csu falu mellett találták.


A 10. sz. sír leletei.

 Mint látható, ezen a képen sokkal több részletet találunk, mint a Nyest.hu kombinált képén. Jól tanulmányozható a penge íve, egészen különleges a szablyamarkolatú tőr, amin egy érdekes ujjtámaszt is felfedezhetünk.

  Egy másik rekonstruált markolaton is látunk tüskéket. [5]


  Erről a képről eddig nem derítettem ki semmit (lelőhely, kor stb.).

Summary:
  There was an earlier post with a picture of four sabres. In this post I have tried to find out exactly from which archeological site (or bigger area) a given sabre is originating. The first picture shows an Alan sabre of the Saltovo-Mayaki culture (early medieval culture of the Pontic steppe.)
____________________________________

  1. A kép eredetije. Ez valószínűleg Türk Attila régész valamelyik előadásából való.
  2. Szablya a szaltovói temetőből (Zakharov - Arendt: Studia Levedica. 1935)
  3. A kép eredetije.
  4. Szintén az 1935-ös Zakharov - Arendt cikk képe.
  5. A kép eredetije.

No comments:

Post a comment