2019-01-30

Karabela

  A Vívás mint harcművészet topikban folyó társalgások után gyakran kezdek bele kisebb-nagyobb kardos kulturális kalandozásba, ami már nemcsak az adott  kard paramétereiről szól, hanem egy sokkal tágabb, szociokulturális közeg megismeréséről. Nem volt ez másként a karabela esetében sem. [1]


Lengyel karabela és más érdekességek

 A kép egy lengyel fotóalbumból való, amelyet a Krakkói Tudományos Társaság (Towarzystwo Naukowe w Krakowie) adott ki 1859-ben, bemutatva az ország régmúltjának emlékeit. Többféle sisakot láthatunk a fényképen, de minket főleg a lenti kard (karabela, 2493. sz. tétel) meg a szárnyas huszárok felszerelésének egyik nagyon jellegzetes tartozéka, a sólyomtollakkal díszített „szárny” érdekel. (A felvétel furcsasága - a másik, fél kengyeles szablyát is karabelaként ismerteti az album. Nagyobb felbontású kép.)


Lengyel nemesek társalgása [2]

 Hangulatos a szoba, a falon is látunk egy karabelát, ami nagyon hasonlít a fényképen bemutatott darabhoz. Alatta egy fokosbaltát - szinte fokosbárdot - vehet észre a figyelmes szemlélő, felette egy olyan sisakot, ami szinte pontos mása Sobieski János lengyel király különleges sisakjának (1683). Az ablak melletti alak kezében pedig egy jatagán látható.

Summary:
  A nice example of a cultural journey which was started by a search for karabelas.
____________________________________

  1. Wikis szócikkek alapján a karabela adatai. Átlagos pengehossz: 77-86 cm, szélessége: 2,7-3,3 cm, ívmagassága: 7,0-9,5 cm, fokél hossza: 23,5-26,5 cm, a CoP és a CoG közötti távolság: 25,0-26,5 cm.
  2. Henryk Weyssenhoff  (1859–1922), lengyel művész olajfestménye. Címe: Nemesi életkép - A jatagán története (1891). Kimondottan érdekes a festő életútja is.
  3. Természetesen nem csak sólyomtollakat használtak, pl. ismert olyan ábrázolás, ahol egy ezredes huszárszárnyát strucctollak díszítik.
  4. Egy kedves topiktárs hívta fel a figyelmem, hogy a szárnyakat a páncél hátvértjére szerelték, és kimondottan problémás felszállni egy olyan lóra, aminek a nyergén ott vannak a szárnyak.

No comments:

Post a Comment