2015-01-12

Olasz vívás (2.)


Az olasz szablyavívás legismertebb (test)vágásai.

(Az ábra elkészítéséhez Alfred Hutton Cold Steel (1889) könyvének XV. sz. rajza
Parry of Septime lett felhasználva)

A - fejvágás
B - belső arcvágás
C - külső arcvágás
D - oldalvágás
E - hasvágás (4)
F - emelkedő oldalvágás (1)
G - alsó vágás (2)
H - mellvágás
I - "metszett", áthúzott mellvágás (3)

A vágások a betű felől történnek az adott célterület felé.

(1)
"...vannak, akik az oldalvágást kissé felfelé fordított éllel tanítják." [ZA, 59]

(2)
Tavola XI: "Colpo di montante esterno con spacatta", "Colpo di montante interno con spacatta" [DF, 71] Egy igen ritka vágás. A sportvívásban már nem is használják (?). A has alsó részét támadják vele, lentről 1. kézhelyzetben. Hutton is említi, mint olasz vágást, amivel ágyékra is támadnak.

(3)
"...ferdén, jobbról balra lefelé át kell húzni a kvart irányába." [GA, 71]
"Der Brusthieb hat die Brust schräg zu durchschneiden; die Faust ist dabei in der fünften Stellung." [BA, 53] (5. kézhelyzet: a 3. és 4. kézhelyzet közötti pozició)

(4)
A hasvágásnak van egy olyan változata, amikor a vágás nem teljesen vízszintesen történik, hanem ferdén, lentről felfelé, miközben a markolat 4. kézhelyzetben van. "Der Bauchhieb hat den Bauch schief von unten nach oben zu durchschneiden, wobei sich die Faust in der vierten Stellung befindet." [BA, 53]

Irodalom:

BA = Barbasett: Das Säbelfechten (1899)
DF = Del Frate: Istruzione per maneggio e scherma della sciabola (1868)
GA = Gerevich - Szepesi: Korszerű kardvívás (1979)
ZA = Zarándi: Kardvívás, 1988 (1989) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése