2015-01-03

Ars Ensis

  Pár hét halogatás után, tegnap végre megnéztem a Digi Sport csatorna Hello Bajnok Junior c. műsorának a hosszúkardvívásról szóló részét. Jó volt ismerős arcokat látni! 

  A műsorban szerepelt az Ars Ensis elnöke, Waldmann Szabolcs. A tőle megszokott, rutinos oktatói és előadói képességeit villantotta a beszélgetés során. Láthattuk Horváth Gábor Kálmán (HGK) oktatót, az egyesület talán legszimpatikusabb tagját, aki egy kellemes kisugárzású, rendkívül segítőkész ember. Továbbá Fogl László oktatót, aki az idősebb generáció tagjaként ékes példa arra, hogy az 50 felé közeledve is vidáman sportolhat az ember. Kellemes meglepetés volt Mohai Zsófia (?) oktató-jelölt, aki az elő szerepjáték közvetítésével talált rá az egyesületre. Láthattuk meg a műsorvezetőket, akik kellemesen végigbohóckodták az oktatást...

  Feltételezem, hogy az AE részéről gondos mérlegelés alapján választották ki a szereplőket, annak érdekében, hogy a csapattagok számos szegmense képviseltetve legyen a műsorban: a fiatalok, a hölgyek, az idősebb tagok stb. Ha pedig csupán a véletlen műve az egész, akkor nagyon szerencsésen sikerült a dolog! Egy jól összerakott, 25 perces filmről van szó, amiből - egy laikus számára is érthető módon - kiderül, hogy tulajdonképpen mivel foglalkozik az Ars Ensis, milyen eszközöket használnak, mi az egyesület célja, kb. kik járnak oda. Egyértelművé válik, hogy náluk milyen átgondoltan és magas szakmai szinten folyik a vívás oktatása. Az is fontos, hogy az indulási költségek nem túl magasak: egy pár kesztyűvel és 5-6 ezer forintos vívóeszközzel már el lehet kezdeni, és az első év során ennél többre nincs is szükség. Persze  fizetni kell a terembérleti díj 1 főre jutó részét. Ennyi idő viszont bőven elég ahhoz, hogy a látottak alapján az érdeklődő eldönthesse: kívánja-e folytatni vagy sem?

  Remélem, hogy sokan fogják megnézni a videót és kapnak kedvet ahhoz, hogy elmenjenek megnézni egy AE edzés és a látottak alapján el tudják dönteni: van-e kedvük történelmi európai harcművészetet, ezen belül hosszúkardvívást tanulni?

  Örömteli, hogy a hazai hosszúkardvívók létszáma (300-320 fő) lassan megközelíti a felnőtt sportvívók vagy a magyar kendósok létszámát.

 www.digisport.hu/video/23385

No comments:

Post a Comment