2023-06-15

Vendelhalom sabre

  A nicely restored sabre from the X-XIth century (Csongrád–Vendelhalom archaeological site). Only the damaged blade was found in a grave, without the hilt. The blade itself is rather short, roughly from the Conquest era, but with an interesting feature – the prominent elman, which is a sharpened, raised part of the backedge.




 There is another interesting peculiarity about this site: four sabres were found here. It is a lot from one archaeological location, only at Karos II site more sabres were discovered by specialists. 

Hungarian summary:

Megújultak a veretes múzeumi ritkaságok

 Herceg Zsuzsanna restaurátor szakszerű munkájának eredményeként egy-egy kelta hólyagos kar- és lábperec, egy honfoglaláskori sarkantyú és egy szablya nyert megújult, méltó külsőt. Az egy darabban, de igen korrodált állapotban megmaradt, immár kiegészített szablya Csongrád–Vendelhalom 10–11. századi temetőjéből származik.  

 A korabeli szablyák pengéje enyhén ívelt, alsó harmadukat kétélűre köszörülték, vagy – ahogy a múzeumi darabon is látható – a penge síkjából kiugró fokéllel látták el. A penge tövére általában csónak alakú, mindkét szárával a penge felé hajló keresztvasat húztak, melynek végei gömb alakúak voltak. A vércsatorna pedig – baljós nevével ellentétben – a penge rugalmasságát hivatott biztosítani. 

 A rendelkezésre álló adatok alapján a sír előkerülési körülményei bizonytalanok. Annyi azonban tudható, hogy ebből a férfi sírból látott napvilágot a korábban hónap műtárgyának választott három bronzlemezből kivágott fűrész alakú függő és egy átfúrt bizánci érem (utóbbi lelet a Déri Múzeum "Vikingek a Kárpát-medencében" c. időszaki kiállításán tekinthető meg 2023. május 7-ig). A temető tárgyi anyagát tekintve így is jelentős darabról van szó. Négy szablyát is ismerünk ugyanis Vendelhalomról - ennél többet csak a II. karosi temetőben találtak! Ez a kiemelkedő szám az itt élők katonai, stratégiai szerepére utalhat. Az egykori királyi hadiút a lelőhely közelében találkozott a böldi révtől futó úttal, így talán az itt élő népesség felügyelte a vámszedést és az átkelés biztonságát.

 A fegyver immár közel eredeti pompájában megtekinthető lesz a készülő kiállításunkban!” (Tari László Múzeum, Csongrád)

No comments:

Post a Comment