2023-05-21

Élmény

 A múlt szombaton egy különleges élményben volt részem. Megtartottuk azt a rendezvényt, amelyhez hasonló még nem volt Magyarországon az elmúlt 20 évben. A hazai HEMA kezdeti időszakától számítva – 2001-ben alakult meg az első magyar HEMA-szervezet, a SAGA, 2003-ban pedig a Kard Rendje – nem volt egy olyan országos összejövetel, ahol találkoztak volna a történelmi európai vívással foglalkozó különböző magyarországi egyesületek tagjai, meghallgatták volna egymás előadásait, képviselőik vívtak volna egy kellemeset, utána meg egy érdekes kötetlen beszélgetéssel zárták volna az elméleti és gyakorlati tapasztalatcserét. Egy ilyet sikerült összehozni!

A program

 A rendezvényre eljöttek a legnagyobb magyar HEMA-iskola, az Ars Ensis tagjai (3 fő), akik tartalmas előadásukkal és látványos hosszúkard bemutatójukkal járultak hozzá a találkozó sikeréhez. A jelenlévők – mind a vívók, mind pedig a laikusok – láthatóan élvezték a „fegyversimogató” részt is, amihez Regenyei Péter jeles vívó és ismert kardkészítő biztosította a különféle vívóeszközöket. Volt ott minden: polifoam kardok, műanyag szablyák, könnyű vívótőr, bolognai kard, féderek és hatalmas kétkezesek.

Két lelkes „fegyversimogató”

 A Hidasi Gergely vezetésével érkező Szablya Iskola tagjai (4 fő) nagyon aktívak voltak a szabadvívás programrészben. A biztonság érdekében csak GoNow eszközöket és műanyag szablyákat használtunk.

GoNow-móka

Szakértői kiértékelés [2]

 A helyi hagyományőrző egyesület – a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend – veteránjai és aktív tagjai (3+2 fő) jelenlétükkel, előadásukkal, élvezetes vívásukkal tették emlékezetessé ezt a napot. 

Grundvívás vs lovagi vívás

 Itt köszönném meg Honti Szabolcsnak a szervezéssel kapcsolatos fárasztó és gyakran agyzsibbasztó munkát, ami nélkül egy ilyen rendezvényt egyszerűen nem lehetett volna hasonló színvonalon megvalósítani.

  A helyi baranta csapat tagjai (2 fő) is eljöttek a találkozóra, meglehetősen sokat vívtak és láthatóan nem érezték rosszul magukat.

Ökölpajzs + kard vívóélmény

 Az előadásom során, a vívások alatt, majd az izgalmas beszélgetés közben is kimondottan flow élményem volt. Egyfajta kellemes „lebegés” jellemezte az egész napot! Élünk és valami különlegeset csinálunk. A későbbi pozitív visszajelzések csak tovább fokozták ezt az állapotot. Örülök, hogy belefogtunk és jól sikerült a múzeumi rendezvény. [3]

A következő generáció.
Az ő kezükben van a magyar HEMA jövője!
_____________________________________
  1. A bejegyzésben szereplő képeket a Herman Ottó Múzeum fényképésze, valamint Zölde Krisztián készítették.
  2. A Regenyei-féle könnyű párbajszablya (Duellist) alapos tanulmányozása.
  3. Alig kaptunk komolyabb kritikát: a) kár, hogy nem rögzítettük az előadásokat, mert azokban olyan adatok jelentek meg, amelyek még tíz év múlva is hasznosak lehetnek; b) egyes laikusok számára túl „tudományosak” voltak az előadások, bár volt olyan is, amit emberközelinek éreztek. Más laikusoknak meg kimondottan tetszettek az előadások.

No comments:

Post a Comment