2019-04-26

Piknik

  Kellemes nyári időjárás, jó zene, Fanta, csinos tollasozó egyetemista lányok...
  Mi kell még egy hangulatos könyvtári piknikhez?!

  A helyes válasz: egy kis vérpezsdítő grundvívás! 😂


  Általában nem szoktam különösebben „marketingelni” a vívásunkat, de mivel a tavalyi könyvtári piknik  - a meglehetősen hűvös időjárás ellenére - kimondottan jól sikerült, így nem volt kérdéses a tegnapi részvétel. 

  Egyedül mentem el, nem számítottam nagyobb érdeklődésre. Az elején három lány és egy fiú hallgatta a rövid felvezető szöveget, nézte meg a gyakorlóeszközöket (BSZ-5). Kellemes meglepetés volt az egyik lány kérdése, hogy a polifoamos szablyánk tömege mennyire hasonlít a honfoglalás kori példányok súlyára. Elbeszélgettünk az egyéb adatokról, az Elit alakulat c. kiállítás szablyáiról, a markolatok fejlődéstörténetéről.


  Innentől kezdve - egy órán keresztül - nem volt megállás! Megmutattam az alapokat és utána mindenkinek kedve lett kipróbálni a laza szabadvívást. Az egyetemista srác többször is beállt, közben magyaráztam, voltak „lassítások”, amikor a többiek is láthatták a konkrét akció lefolyását. Mivel a könyvtár bejárata előtt folytak a véres küzdelmek, így számos arra járó diák, oktató is láthatta az egészet. Egy idősebb úriember majdnem beállt kipróbálni, de sajnos sietett, ezért kénytelen volt kihagyni a mókát. Helyette két diák próbálta ki a grundvívást: az egyik mozgásán rögtön látszott a tudatosság és a magas szintű küzdőszellem, kiderült, hogy korábban sotokánozott.


  Kimondottan élveztem az egészet! Köszönet Annamáriának, Róbertnek, Hannának, Dávidnak, Gergőnek és Noéminek (?) a lelkes közreműködést. A könyvtárnak pedig: a kiváló szervezést, az izgalmaktól nem mentes, minőségi tollasozást, [1] a Fantát, Giovanni Pergolesi csodálatos zenéjét.

Summary:
  Yesterday the local university's library organised a very pleasant picnic where our fencing group was present. I had an opportunity to show students some aspects of street fencing (grundvívás), and all participants had their fair share of structured free fencing (sparring) with padded sabres.

Update:
 A university student, Tünde Bereczki sang at this picnic. I have found a really good video clip (YT) where she is singing. Another one.
__________________________________________________________
  1. Amikor a lelkes nézőközönség megtudhatta, hogy egyes grundvívók milyen magas szinten tudják használni a barantás libucütőt, ami egy nagyobb ágból lett rögtönözve, és amit a fennakadt tollaslabda leverésére használtak a versenyzők. A sikeres próbálkozást pedig meccslabdaként értékelték a résztvevők. :-))
  2. Köszönet Sipos Zsoltnak a fényképekért.

No comments:

Post a Comment