2021-06-16

HEMA pofon

Elnököt pofozó „lovag”

 Egy 28 éves férfi felpofozta a délkelet-franciaországi Tain-l'Hermitage-ban látogató francia elnököt, Emmanuel Macront. Vajon mi motiválta a fiatalember támadását?

 Egy teljesen átlagos elnöki látogatáson, egy teljesen átlagos tömeg üdvözlése során Franciaország legfőbb közjogi méltósága -- szó szerint -- beleszaladt egy méretes pofonba. A felvételek tanulsága alapján az elnök kiszállt a kocsijából, fiatalosan elfutott a tömeget elválasztó kordonig, egy profi politikus lelkesedésével integetett, és már elkezdte volna a szokásos kézfogásokat, amikor egy fiatal férfi bal kezével udvariasan megfogta az elnök jobb alkarját..., a másik kezével meg lekevert Macronnak egy méretes pofont.


Mit lehet tudni az elkövetőről?

 Már több hírportál is beszámolt arról, hogy a 28 éves, büntetlen előéletű Damien Tarel volt az elkövető, aki egy középkori európai harcművészetekkel foglakozó klubnak az elnöke. Az AMHE Saint-Vallier Facebook-oldala mostanra mára elérhetetlen, de így is számos dolgot megtudhatunk a főleg középkori hosszúkardvívást gyakorló társaságról. Saint-Vallier egy alig 4000 fős település Drôme megyében, Franciaország délkeleti szegletében, a Rhone folyó mellett. A nagyközség polgármestere szerint Tarellel meg a társával eddig semmilyen problémájuk nem volt, egyesületükkel részt vett a közösség életében, pont úgy, mint a többi helyi egyesület. A Reuters egyik forrása szerint Damien „egy kicsit elveszett, egy kicsit kocka” helyi lakos.

 A francia AMHE betűszó a történelmi európai harcművészeteket jelenti (angol nyelvterületen a HEMA kifejezés használatos). Ugyanakkor a francia szövetség (FFAMHE), mely az ország hagyományőrző vívással foglalkozó klubjait tömöríti egy ernyőszervezetbe kiadott egy közleményt arról, hogy a Saint-Vallier-i klub soha nem volt tagja a szövetségnek, nem fizettek tagdíjat, és ők egyáltalán nem ismerik ezt a társaságot. Egyébként a betűszót bárki szabadon használhatja, mivel az nem élvez semmilyen jogvédelmet, illetve vívóklubot is bárki korlátozás nélkül alapíthat az országban -- írta Jean Charles Ize, a FFAMHE regionális képviselője.

 A neten fellelhető képek tanúsága szerint a társaság főlég műanyag kardokat használ a középkori vívás gyakorlása során. A sajnálatos esemény kellemetlen helyzetbe hozhatja a hagyományőrző vívással foglalkozókat Franciaországban, akiknek alapvetően semmi közük egy politikailag motivált támadás elkövetőjéhez. Sajtóhírek alapján a házkutatás során fegyvereket is találtak a rendőrök: egy kardot, egy tőrt és egy régimódi puskát, amit törvényesen birtokolt Tarel. A kardokról nem tudni, hogy ezek vajon életlen gyakorlófegyverek voltak, vagy élezett, emberélet kioltására alkalmas eszközök.

 Pillanatnyilag nem világos, hogy Damien Tarel pontosan miért is követte el tettét. A nyomozás során otthonában megtalálták a Mein Kampf-ot, valamint kiderült, szélsőjobboldali véleményformálók YouTube-csatornáit követi, így elképzelhető, hogy ilyen jellegű motivációval magyarázható az elnöknek kiosztott, egyáltalán nem lovagias „középkori” pofon.

No comments:

Post a Comment