2017-04-20

Grundvívás (GYIK)

Ez a bejegyzés elsősorban azok számára készült, akik részt vettek A történelmi kardvívás alapjai (Grundvívás) c. könyv miskolci bemutatóin, ott és akkor szerettek volna kérdéseket feltenni, de valamiért mégsem kérdeztek. És még nem lapozgatták a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) honlapjáról letölthető könyvet.

1. Mi a grundvívás?
A grundvívás egy költséghatékony módszer a történelmi európai vívás alapjainak elsajátására. Ez a vívásfajta egyenes és ívelt egykezes kardokkal foglalkozik, valahol a HEMA-vívás [1] és a modern sportvívás között helyezhető el. Maga a név a grundbirkózás alapján lett kitalálva, hiszen az elmúlt nyolc évben legtöbbször parkolókban, iskolaudvarokon stb. gyakoroltunk.

2. Hogyan jött létre?
A rendszer 2009 óta formálódik, amikor is középkorú, amatőr vívók elkezdték a nem olimpiai vívás módszeres gyakorlását.

3. Milyen források alapján?
Két neves magyar vívómester, Arlow Gusztáv és Gerentsér László művei - Kardvívás (1902), A modern kardvívás (1944) -  felhasználásával lett összeállítva a grundvívás tudásanyaga és módszertana. A többi mű részletes felsorolása megtalálható a könyv irodalomjegyzékében.

4. Mik a rendszer gyakorlati alapjai?
Olimpiai vívást oktató edzőtől vett vívóleckék, a magyarországi nem olimpiai vívóélet alapos megismerése: a japán kendótól a magyar barantáig, a középkori hosszúkardvívástól a XIX. századi szablyavívásig. A felsorolt vívóirányzatok képviselőivel folytatott közös edzések, baratságos szabadvívások, illetve a versenyeiken való részvétel. 

5. Milyen felszerelés szükséges a gyakorláshoz?
A gyakorlás párnázott vívószablyákkal történik, az olimpiai párbajtőrvíváshoz használt fejvédekben. Kimondottan ajánlott valamilyen egyszerűbb - pl. vékonyabb munkavédelmi - kesztyű használta. Ezzel stabilabbá válik a kardmarkolat fogása, és meg lehet előzni az apróbb horzsolások kialakulását.

6. Kik számára?
Azok számára, akik korábban nem vívtak, de szeretnének megismerni a történelmi vívás izgalmas világát, többet megtudni az európai vívókultúra hagyományairól. A magyar történelmi vívókultúra iránt érdeklődők számára is érdekes lehet, hiszen a grundvívás a XIX. századi magyar párbajvívás behatóbb kutatásával is foglalkozik.

A grundvívás címkére kattintva az érdeklődő további bejegyzéseket talál a témában.
__________________________
1. HEMA = Historical European Martial Arts, történelmi európai harcművészetek, ezen belül a történelmi európai vívás számos változata. Komoly kutátás alapján végzett vívás rekonstrukció, modern védőfelszerelésben és fém gyakorlófegyverekkel.

No comments:

Post a comment