2023-09-09

Egy fénykép margójára

 Ez a történet azzal kezdődött, hogy egy kedves külhoni vívóismerősöm megemlítette Hollós Endre vívómester munkásságát. Gyakorlatilag semmit nem tudtam róla, így elkezdtem nézegetni a régi fényképeket, egy YT-os összefoglalót az életéről stb. Ekkor találkoztam a lenti fényképpel [1]:

Jobbról a második Hollós Endre (Vívómúzeum)

 Ha jobban megnézzük a képet, akkor feltűnik a sok bőrkabát, valamint egy kimondottan érdekes paroli pont Hollós álla alatt. Ez bizony egy SS-paroli! Méghozzá a Sturmbannführer négy apró jelvényéből három látszik. Ez az SS-rang az akkori német hadsereg őrnagyi rendfokozatának felelt meg.

Némi referenciaanyag

 Tehát a vívómester német tisztek, konkrétan egy SS-őrnagy társaságában látható: ismert a fénykép készítésének éve (1943), ugyanakkor semmit nem tudtunk magáról a helyszínről. Némi kutakodással ki lehetett deríteni, hogy Hollós 1935 és 1943 között a náci Németországban oktatta a kardvívás, az akkori német sportvezetés kért egy kardvívásban járatos vívómestert, a magyar sereg pedig Berlin kérését teljesítve Hollós főtörzsőrmestert [7] küldte, aki 1927-ben végezte el a SPOTI tanfolyamát.

 Itt következett a vele kapcsolatos cikkek átnézése. És bingó! A Virradat c. nyilas lap 1943. január 18-i számában találunk egy cikket, amely beszámolt a Műegyetem aulájában lezajlott magyar-német vívóversenyről, ahol baráti asszók keretében a két ország rendőrtisztjei mérték össze vívótudásukat. A cikk felsorolja a résztvevőket, minket nyilvánvalóan a németek érdekelnek elsősorban: Liebscher, Körner, Hainke, Hoops, Kamalla. Innen már könnyű dolga van a víváskutatónak, hiszen szinte dőlnek a találatok.

Egy észt újságcikk részlete a versenyzők pontos nevével [2]

  Ezen a ponton már nyert ügyünk volt, hiszen ismertük a berlini rendőr- és SS-vívók teljes nevét, sőt még a rangjukat is: „Oberstuf, Richard Liebscher, Oberstuf, Hermann Hainke, Hptstuf, Otto Körner, Oberstuf, Dr. Herbert Hoops und Oberwm. Kamalla”. A csapat egy SS-Standartenführer vezetésével érkezett Budapestre és 13:12 arányban legyőzte a magyar rendőrtiszteket; a cikk legvégén az is szerepel, hogy egyes versenyzők hány győzelmet és hány vereséget könyvelhettek el. A tallinni újságcikkben található SS-rangfokozatok egy rövid időre elbizonytalanítják az érdeklődőt, hiszen egy Sturmbannführert keresünk, de csak Oberstuf rövidítéseket találunk, ami a hivatalos Ostuf egyik változata lehet (Obersturmführer (kurz: Ostuf), a főhadnagynak megfelelő SS-rang).

  Szerencsére van folytatás. A teljes nevek segítségével meg lehet találni az SS-tisztek méretes aktáit! És ekkor végleg eltűnnek a kérdőjelek. Az aktájából kiderül, hogy Dr. Herbert Hoops, SS-vívómester volt és 1939. szeptember 10-én lett Sturmbannführer (Stubaf, őrnagy), majd 1941. április 20-án Obersturmbannführer (O'Stubaf, alezredes). Tehát a képen tényleg egy ilyen SS-parolit látunk és a két rangfokozat között csupán két vékony csík a különbség, amit a kép minősége miatt nem lehet érzékelni. Az aktában szereplő fényképek is segítenek Hoops beazonosításában.

 Összefoglalva: a képen látható személyek (balról jobbra) – Liebscher [3], valószínűleg Hainke, Hoops, Hollós, ismeretlen. Az ismeretlen szemüvegesről nem tudunk semmit: a) lehet az ötfős csapat egyik tagja (Otto Körner); b) akár a SS-csapat vezetője, SS-Standartenführer Edler von Daniels. [5] Annyi biztos, hogy Kamalla nem látható a fényképen, róla több képet is sikerült találni, szóval viszonylag egyértelmű, hogy ő nem szerepel a felvételen.

 Eddig ennyi derült ki a fényképről, illetve az, hogy szinte biztosan a Műegyetem aulájában készült. Lehet találni olyan felvételeket, ahol kimondottan jól látszik az 1943-as képen kivehető oszlop, illetve a korlát pár jellegzetes oszlopocskája: ez és ez. [6] 
_________________________________________

Az eredeti képre ráhelyezett DTVK címer és 
utána a szöveg [4]
  1. A videós változatban a DVTK címere is látható, ami meglehetősen megtévesztő (0:42). Szerencsére a Vívómúzeum honlapján található egy eredeti változat is.
  2. Revaler Zeitung, 1943. január 19., 5. o. Reval az észt főváros – Tallin – régi neve. A rövid cikk címe: Kamalla bester Einzelfechter.
  3. Hollós Endre kedvenc tanítványa, őt külön megemlíti a Virradat cikkében.
  4. A DTVK-nál az ő munkájával kezdődött a vívósport fellendülése” [0:45]. Az eredeti fényképnek semmi köze nincs se Miskolchoz, se a DVTK-hoz, hisz Budapesten készült és német SS-tisztek körében látjuk Hollós mestert.
  5. A b) változat nem túl valószínű, mivel Herbert Edler von Daniels SS-Standartenführer aktájában található fénykép alapján ő nem volt szemüveges.
  6. A harcok során elhunyt diákok egyikének ravatala a Műszaki Egyetem főépületének aulájában.
  7. Hollós Endre ht. főtörzsőrmester honvéd vívómester gyakornokká lett kinevezve 1944. évi május hó 1-ével. (Honvédségi Közlöny, 1944. május 17.)

No comments:

Post a Comment