2020-10-03

Hosszúkard

 Mit tegyen az ember, ha szeretne megtanulni hosszúkardozni, de nincs lehetősége eljárni az ismertebb HEMA-iskolák (Ars Ensis, Kard Rendje, AULE stb.) kezdő edzéseire, mert ezek jó messze vannak? Könyvet sem akar venni, viszont már rendelkezik kellő szablyavívó tapasztalattal, van egy kiváló edzőtársa [1], aki épp nemrég vett két műanyag hosszúkardot.

 A kérdés viszonylag egyszerűen megválaszolható: YT-videók!

 Jelenleg számos külhoni vívóiskolának vannak egész videósorozatai, melyek egész részletesen foglalkoznak pl. a német hosszúkardvívás (Lichtenauer, Meyer) technikai részleteivel. Csupán be kell azonosítani a legminőségibb tartalmakat, és már lehet is gyakorolni. Némi keresgélés és tanulmányozás után én a Sword Carolina csapat anyagát választottam. [2]
 
 Lássuk a listát -- angol nyelvű videók (2014, 2015) a Lichtenauer-féle hosszúkard-vívásról -- , amit használni fogunk az elkövetkező pár hónapban. [3]
  1. Lábmunka (Footwork)
  2. Vívóállások (Vier Leger)
  3. A 2 legfontosabb vágás (Lesson 3: The 2 Most Important Cuts for HEMA) [4]
  4. Zornhau I. (Lesson 2: Zornhau, High and Low)
  5. Zornhau II. (Zornhau-Ort, Abnehmen) [5]
 (A lista folyamatosan frissítve lesz.)

Summary:
____________________________
  1. Igazából az edzőtárs -- aki helyi hagyományőrző -- akar hosszúkardvívást tanulni, én csupán mindenben támogatom.
  2. A csapat vezetőjéről -- Aaron Shoberről -- itt lehet többet megtudni. Kellemesen, érthetően magyaráz, meglehetősen régen csinálja. Máskülönben kiváló vívó: jelenleg a 155. helyen van a hosszúkardvívók listáján (összlétszám: 5200+ fő a HEMAratings szerint).
  3. Ez az anyag nagyjából megfelel az Ars Ensis-féle tananyag első két évének: Scholler I, Scholler II.
  4. Oberhau, Unterhau: „They are the principal cuts, the grounding of all other cuts.”
  5. Itt már egy haladóbb technika is szerepel. Abnehmen = „To move away or free yourself from a bind and make another attack.”

No comments:

Post a Comment