2016-11-17

Koncepció

Hazánkban a rendszerváltás után, egészen 2015-ig nem jelent meg egyetlen vívókönyv sem. Aztán 2015-ben három mű is napvilágot látott:
2016-ban jelent meg a következő:
  • Litkei Máté: Huszárvágás - A baranta szablyavívás.                          [4]
Idővel a vívástörténettel foglalkozó szakemberek bizonyára megtalálják a választ arra kérdésre, hogy negyedszázadnyi „csend” után miért jelent meg gyors egymásutánban ennyi vívókönyv. És mi okozta ezt a hírtelen pezsgést?

A grundvívásról szóló könyv megírásával már 2015 novemberében végeztem, utána kapta meg véleményezésre a vívómester, aztán több hónapon keresztül nem történt semmi. Egyszerűen nem tudtam, hogy mit kezdjek a könyvvel, amit elsősorban a magam szórakoztatására írtam. (Kíváncsi voltam, hogy tudnék-e könyvet írni.) Viszont miután láttam a megjelent művek többségét, úgy éreztem, van némi létjogosultsága annak, hogy érdeklődők megismerjenek egy másfajta koncepció mentén megírt könyvet.

Hidán Csaba csak érintőlegesen foglalkozik a szablyavívással, nem is kívánt egy egységes tananyagot ismertetni. A Szablya Iskolája által kiadott könyvben Hidasi Gergely egy részletes tananyagot vázol a kezdő szinttől egészen a mestervívók szintjéig. Litkei Máté hiánypótló munkájában bemutatja a baranta szablyavívás technikai elemeit és taktikai sémáit.

A fenti vívókönyvektől eltérően a segédletem csak kezdők részére kíván módszertani útmutatást adni. Megpedig azoknak, akik oktatók, vívómesterek stb. híján önállóan próbálják elsajátítani a történelmi kardvívás alapjait. Nemcsak felsorolja az ismeretanyagot (tananyagot), hanem egy viszonylag részletes ütemtervet vázol fel, amiben tételesen szerepel, hogy mit, mikor, milyen sorrendben érdemes megtanulni, néha még arra is kitérve, hogy miért pont így, és nem másképpen.

Nagyon bízom abban, hogy a jövő hét második felében az érdeklődőknek már pontosan meg tudom mondani, hogy mikorra várható a könyv megjelenése.
__________________

1. Néhány oldalon tárgyalja a szablyavívást.

2. Csak szablyavívással foglalkozik.

3. Ez egy képző-, harcművészeti album. Az ODR szerint csak az OSZK-ban 
   vannak könyvtári példányok. Így egy ideig még várnom kell arra, hogy lássam 
   a könyvet.

4. Ez a baranta szablyavívás tananyagát mutatja be igen részletesen, sok jó fényképpel.
   Már láttam a könyvet, de még adós vagyok egy (rövid) beszámolóval.

No comments:

Post a comment