2019-10-16

Grundvívók

  Úgy gondoltam, az őszi félév elején meglepem a lelkes edzőtársakat egy aprósággal.


 Egy olyan kis csapatnál, mint a miénk nem annyira fontos a vívótudás formális elismerése, hiszen mindenki mindenkivel vív, így elég reális kép alakulhat ki arról, hogy ki milyen vívó. Ugyanakkor remélem, kellemes meglepetés volt számukra ez az apró visszajelzés!

  Két egyetemista kapott ilyen oklevelet, amit elsőként egy olyan sportvívó írt alá, aki 17 éven keresztül vívott, versenyzett (pl. még Pézsa Tiborral is megküzdött), utána egy másik kardvívó, aki 6 éven keresztül vívott egy igen neves mester keze alatt [1], végül én következtem mint I. osztályú grundvívó. [2] Egy idősebb edzőtárs - akivel a várban szoktunk vívni - megkapta a II. osztályú minősítést. Az ő oklevelét rajtam kívül a párom írta alá, aki 2014 óta rendelkezik I. osztályú minősítéssel, egy országos baranta vívóversenyen szerepelt kiválóan és akkor érte el ezt a szintet.

  Korábban úgy gondoltam, hogy 120 órányi grundvívás után kaphatja meg a kezdő vívó ezt a minősítést: kissé viccesen az első 40 óra alatt egy kezdő még csak statikus „vívóbábu” egy haladó vívó számára, a következő 40 óra során már dinamikus „vívóbábu”, de utána (80-120 óra) megtörténik az áttörés, a „vívóbábu” ténylegesen visszavág és megkaphatja a III. o. minősítést. További 200 óra után lehet egy szorgalmas vívót II. o. grundvívó fokozattal elismerni (320 óra), végül újabb 200 óra abszolválása után megkaphatja az I. osztályú minősítést (520 óra). 

  Az elmúlt 2-3 év tapasztalata felírta ezt az elképzelést. Volt olyan srác, aki 135-137 óra levívása után is a III. szinten maradt, ugyanakkor a tehetségesebb - és kimagasló fizikai adottságokkal rendelkező - vívótársak sokkal hamarabb kiérdemelték a minősítést.

Summary:
  Three fencers have received this qualification certificate. In a small fencing group it is not absolutely necessary to award people with a formal recognition of their fencing skills. Nevertheless I thought it would be nice to give them such a formal recognition. Congratulation to all recipients!
_________________________________
  1. Jómagam a 2017-es Bors Kupát követően, és 530 óra levívása után éreztem úgy, hogy egyértelműen sikerült elérni az elvárt szintet.
  2. Rohonyi Lászlóról majd lesz a külön bejegyzés. 

No comments:

Post a Comment