2024-09-19

Sportnap

 Az idei sportnapon újra bemutathattuk a grundvívást. Ilyen nagyobb rendezvényen először 2022-ben láthattak párnázott kardos szablyavívást a miskolci egyetemisták, ekkor még egyedül mentem bemutatni az általunk művelt vívás alapjait, amit 2017 szeptembere óta lehet gyakorolni az egyetem különböző helyszínein. Tavaly már ketten voltunk Ákossal, a kellemes, kora őszi időjárás kimondottan hozzájárult a hangulatos víváshoz, ezt csak tovább fokozta a megfelelő számú érdeklődő. 

 
 Idén is szerencsénk volt. A rendezők kellemes sátrat biztosítottak a multifunkcionális rekortán pályán (ideális vívóterepen), órákon keresztül ragyogóan napos időben volt lehetőségünk vívni. Igazán kellemes meglepetést jelentett számomra, hogy a közös gyakorlásokra már két éve rendszeresen eljáró mindhárom lelkes egyetemista el tudott jönni a sportnapra. Ákos, Marci és Péter, jó volt veletek vívni és együtt elkezdeni a következő vívószezont!

Az alapok bemutatása

Egy oldalvágás hárítása

 Vittem 2 db BSZ-5 típusú szablyát meg egy egyenes egykezest (PK-8), ami egy teljesen saját konstrukció, a maga 540-560 g tömegével jelentősen könnyebb, mint a szablya (790-830 g tartomány). Az egyenes kard azért került az új kardzsákba, hogy az egyetemista lányok kezébe is tudjak adni egy nekik megfelelő vívóeszközt. Plusz a srácok sem látták meg ezt az egyenest, valamint hosszúkard-szimulátorként is lehet használni a PK-8-t. Mivel Ákos is elhozta a saját szablyáját, így volt négy kardunk, ezért újra kipróbáltuk az izgalmas kétkardos vívást. Közben folyamatosan érkeztek az érdeklődők: két közgazdász hallgató; egy igen ügyes, asszertív mozgású kohász, aki mindkét kezével tudott vívni; egy vidám zenész (BBZK-pólóban); egy olyan egyetemista, aki számítógépes játékok alapján állította össze a maga „vívórendszerét” és kimondottan ügyesen használta a rendelkezésre álló teret; persze nem maradhatott el 1-2 izomember sem, aki pár sör hatására úgy érezte, hogy ő bizony tud vívni és minden gond nélkül „átgyalogol” a gizdának látszó, ám 15 éves vívótapasztalattal rendelkező „őskövületen” (számomra ez volt a nap egyik érdekes villanása).

Koncentráció...

 Számos érdekes sportágat lehetett kipróbálni a rendezvényen, volt íjászat, kerekesszékes kosárlabda, lézeres agyaggalamb-lövészet (Clayser). Egészen különleges élmény volt a rendkívül fordulékony kerekesszékek rövid tesztelése, amely során megnéztük hogy mennyire lehet bennük vívni. Kiderült, nagyon is lehet, sőt egészen izgalmas lehetőséget biztosítanak a szablyavíváshoz.

Húzzz!

 Nagyon kellemes élmény volt ez a sportnap, szép emlékként marad meg.
 Köszönet a szervezőknek!
__________________________
  1. A képek a Miskolci Egyetem FB-oldaláról lettek letöltve, a sportnapról szóló bejegyzésből.
  2. További képek az egyetem Flickr-oldalán.