2019-07-24

Evolúció

   Eddig már többször írtam a barantás vívószablyáról, itt az ideje, hogy áttekintsük az eszköz fejlődését.

BSZ-1
   A barantás vívóeszközök őse. Bővebben: részletes ismertetés [1]

BSZ-2
   Úgy tudom, ezek a szablyák barantázó gyerekek és nők részére készültek, de sajnos nincs konkrét adatom róluk. Valószínűleg könnyebbek lehettek a férfiák által használt, famaggal rendelkező BSZ-1-nél. Valami hasonló vívószablyákat láthatunk későbbi fényképeken. [Vívótopik

BSZ-3
  Ilyen eszköz még soha nem volt a kezemben. Annyit tudok róla, hogy az erdélyi barantások fejlesztették ki valamikor 2013 körül. [5] Akkor láttam először képeket erről a vívószablyáról. A következő három kép a 2017-es Erdélyi Szablyavívó Bajnokságon készült összefoglalóból lett kivágva. [2]


A markolat vége


  Pontosan tanulmányozható, hogy milyen szerelvényekből lett összeállítva a szablya, a keresztvas kialakítása stb. A BSZ-1 képest határozottan jobb vívóeszköz. Per pillanat nem állnak rendelkezésünkre adatok az erdélyi változat tömegéről, súlypontjáról és egyéb paramétereiről. Látszik, a markolat felülete gyakran teljesen sima, habár csúszásmentesített markolatot is láttam képeken; nem tudni, hogy töltöttek-e valami a cső belsejébe a tömeg növelése érdekében. [6] Nem túl szerencsés megoldás a keresztvas vége: simán felszakítja a penge szalagos borítását.

BSZ-4
   A legelterjedtebb változat: részletes ismertetés. Idővel némileg pontosabb adatok is lesznek ebben a bejegyzésben. A vívószablyáról készült képek megtalálhatók a 2017-es Bors Kupáról szóló ismertetőben.

BSZ-5
  Ez a legújabb változat. [4] Jelenleg ezt használjuk az egyetemen folyó grundvívó gyakorlásokon. Kimondottan jó vívóeszköz, bár van 1-2 tervezési gond vele, de ezeket - részben - már megoldottuk. Majd erről is töltök fel képeket. A technikai paraméterek tekintetében nincs eltérés az előző modellhez képest.

   A bejegyzések, a képek alapján jól követhető az OBSZ által használt vívóeszköz fejlődése: nehezen irányítható „fabunkó” → kellemes, olcsó, elnyűhetetlen vívószablya. [3]
______________________________
  1. A képek a 2012-es Baranta Világkupán készültek a Városi Sportcsarnokban. Szép csendben leballagtam a küzdőtér mellett heverő szablyához, felvittem egyet a széksorok mögé és ott készítettem a képeket. Sajnos, mérleget nem vittem, így csak később mértem le az eszköz tömegét egy kezdetleges, ám viszonylag pontos mérleggel. 
  2. Erdélyi Szablyavívó Bajnokság (Szováta, 2017) YT-videó.
  3. Az eszköz pengéjét - emberi erővel - lehetetlen eltörni, az átalakított hárítólemezt dettó. 15-20 gyakorlás után ki kell cserélni a polifoam réteget, és mondjuk évente a textil burkolatot („zoknit” (c) by Tibor).
  4. Viszonylag részletes leírás, adatokkal, javaslatokkal.
  5. Frissítés: Már ilyen szablyákat használtak a VI. Balassi Kupán 2013-ban. Fogarassy Gyula (Zrínyi HMHSE, Bp.) övében látunk ilyen vívóeszközt. (Harcművészetek c. topik)
  6. Egy délvidéki újságcikk: „A Balassi-kupán egyetlen versenyszám szerepelt, a szabad szablyavívás, amely során a barantázó vívósisakban, polifón szivaccsal borított, ólombetétes szablyákkal, szabad stílusban vívtak a pontozóbírók előtt – magyarázta Sziráki Miklós.”

No comments:

Post a Comment